Günlük şarj yükü devam ediyor… Akıllı telefonlar yaklaşık yirmi yıldır hayatımızda ve bu dönemde çok büyük gelişmeler yaşadık. Ancak bir şey aynı kalıyor: Telefonunuzu her gün şarj etmek. Pil ömrü neden diğer her şeyle daha iyi hale gelmedi? Bir bakalım…
Daha büyük, yüksek çözünürlüklü ekranlar, güçlü işlemciler, akıllı yazılım özellikleri ve daha yüksek veri hızları, yıllar içindeki gelişmelerden sadece birkaçıdır.
“Yine de teknolojideki tüm bu gelişmelere rağmen 2009’daki gibi her gece telefonumu şarj etmeye devam ediyorum” Sizi şöyle alalım…
Akıllı telefonların pil ömrü neden hala kötü?
Elbette akıllı telefonlar bu cihazlardan çok daha gelişmiş ancak pillerin de evrim geçirmesi gerekmiyor mu?
Peki burada neler oluyor? İşin özüne indiğinizde aslında oldukça kolay.
Aslında, diğer akıllı telefon bileşenlerindeki inanılmaz gelişmeler, pil ömrünü bir günlük aralıkta tutan şeydir.
Ne yazık ki, bugün akıllı telefonlarda bulunan piller hala 1990’ların teknolojisine dayanmaktadır. 80’lerin ortalarında ve 90’ların ortalarında pil teknolojisinde büyük ilerlemeler oldu, ancak o zamandan beri işler sakinleşti.
Piller daha iyi olacak mı? Asıl soru şu: Bu çıkmazdan çıkabilecek miyiz?
Ufukta sabırsızlıkla bekleyeceğimiz birkaç şey var. Bunlardan ilki “istiflenmiş piller” olarak adlandırılıyor ve Samsung’un bunları gelecekte toplu olarak üretmeyi planladığı bildiriliyor.
Yine de çok ümitlenmeyin…
Katı hal piller, analiz edilebilen başka bir teknolojidir. Geleneksel pillerde sıvı elektrolitte iki metal elektrot bulunur.
Adından da anlaşılacağı gibi, katı hal piller katıdır.
Pil teknolojisi dünyasında çok daha geniş bir fikir birliği Graphene’dir. Grafen, bir atom kalınlığında bir grafit kristal kafesidir.