Haber

Sivrihisar Dövmeli Sucuk Festivali Öncesi Sucuk Üretimi Devam Ediyor

Eskişehir’in Sivrihisar ilçesinde, bölgenin coğrafi tescilli lezzeti “Sivrihisar sucuğu”nun tanıtılması amacıyla bu yıl 8’incisi düzenlenecek festival öncesi ilçedeki kasaplarda sucuk üretimi sürüyor.

Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından 2020 yılında coğrafi işaret olarak tescillenen dövme sucuk, elle hazırlanan ve kendine özgü tanımıyla damakları tatlandırıyor.

Kesimin ardından dana eti 24 saat dinlendirilir ve kemiklerinden ayrılarak satırla zırhlanır. Daha sonra et elle yoğrulur ve üzerine sarımsak, kimyon, acı biber, tatlı biber, tuz, çemen otu ve karabiber eklenir. Baharat ve etin bir araya getirilmesiyle hazırlanan karışım 24 saat dinlenmeye bırakılır.

Dinlendirilen ve sığır bağırsağına doldurulan karışım yaklaşık 3 gün kurutulduktan sonra tüketime hazır hale getirilir.

İlçedeki kasaplar, Sivrihisar Belediyesi tarafından 28 Ocak Pazar günü 8’incisi düzenlenecek olan “Sivrihisar Geleneksel Dövülmüş Sucuk Festivali”nde servis edilecek dövülmüş sucuk üretimi için yoğun çaba harcıyor.

Belediye Başkanı Hamid Yüzgüllü, gazetecilere yaptığı açıklamada, geçen yıl festivale 300 binden fazla kişinin katıldığını, bu yıl ise daha fazla katılım beklediklerini söyledi.

Hazırlıkların hızla devam ettiğini belirten Yüzgüllü, “O gün geleneksel hale getirdiğimiz sucuklu yumurtayı tavada yapacağız. Bu yıl 500 kilo sucuk ve 3 bin 500 yumurtayı bir araya getirerek köftemizi yapacağız. sosisli yumurta. Her yıl ikiye katlanan bir miktarımız var. Her yıl bir rekora daha imza atıyoruz.” söz konusu.

Yüzgüllü, mangal yakıp yaklaşık 7,5 ton sucuğu pişirip misafirlere ikram edeceklerini belirtti.

Dövme sucuğun özelliklerine değinen Yüzgüllü, “Sosisler eski usullerle, zırhla çekilerek yapılıyordu. Tabi o zamanlar öyle endüstriyel makineler yoktu. Makine olmadığı için sosislerin çoğu elle yapılıyordu. satırlarla ezerek eski lezzetimizi bozmadık. Aynı şekilde devam ediyoruz.” dedi.

Yüzgüllü, festival için Sivrihisar Açık Hava Heykel Müzesi Alanı’nda çocuklara yönelik oyun setleri kurulduğunu, yetişkinlerin yarışabileceği alanlar oluşturulduğunu sözlerine ekledi.

İlçede kasap olarak çalışan 29 yaşındaki Hüseyin Sarıkaya, işyerlerinde festival için 1 ton 200 kilogram sucuk yaptıklarını belirtti.

Sucuk üretimine de değinen Sarıkaya, şunları söyledi:

“Eti tam karkas olarak alıyoruz. Karkası iki gün dinlendiriyoruz. Kestikten sonra hemen işlem yapmıyoruz. Eti kemiğinden ayırıyoruz. Dinlendirme aşamasından sonra zırhlıyoruz. Et dövülüyor. Sonra çırpıyoruz, baharatlıyoruz.Sonra güzelce harmanlıyoruz.Sarımsak,acı biber,tatlı biber,çemen ve kimyon.Eti 24 saat baharatlı halde dinlendiriyoruz.Eti dinlendirdikten sonra sucuğu dolum seviyesine getiriyoruz. .Daha sonra iç dolgusunu yapıyoruz.Baharatlı eti 24 saat dinlendirmeliyiz.Aksi takdirde düzgün bir sosis olmaz.Hoş bir tat katmak için bunu yapmamız lazım.Yapmalıyız. Sucuğu yiyenler beğeniyor. ‘Kesinlikle dışarıdan alınan sucuklara benzemiyor’ diyorlar. Sivrihisar’ın eski sucuğu lezzetini eskisi gibi yapmaya çalışıyoruz. Biz de bu şekilde bir lezzet sunuyoruz.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu
istanbul escort
istanbul escort
istanbul escort