Hem ülkemizde hem de dünyanın birçok ülkesinde yaşanan olaylar sonrasında Kırmızı Bülten’in ne anlama geldiğine dair araştırmalar hız kazandı. Sosyal medyadan paylaşımlarda bulunan Muhammed Yakut hakkında Uluslararası Kriminal Polis Teşkilatı (INTERPOL) Genel Sekreterliği tarafından kırmızı bülten yayınlandı. Kararın ardından çok sayıda vatandaş, ‘Kırmızı Bülten ne anlama geliyor? Kırmızı Bülten nasıl alınır? İnterpol nedir?’ sorularına yanıt aramaya başladı. Peki arama motorlarının en çok araştırılan konularından biri olan Kırmızı Bülten nedir?
İşte tüm merak edilenler…
Kırmızı Bülten Ne Anlama Geliyor?
‘Kırmızı Bülten’, bir ülkenin yetkili mercileri tarafından aranan hükümlü, zanlı veya sanıkların ilgili ülkeye iade edilmek üzere görüldükleri yerde yakalanmaları için İnterpol Genel Sekreterliği tarafından çıkarılan bültendir. Tutuklunun tutuklandığı ülke yasalarına göre kusurlu bulunması durumunda iadesi mümkündür. Kırmızı bültenler, uluslararası düzeyde yanlış kişiyi aramak, yakalamak ve iade etmek amacıyla çıkarılan bir bülten türüdür. 5 yıl geçerlilik süresi vardır. Dünyada kırmızı bültenle aranan 24 binden fazla kişi var.
Difüzyon Bildirimi nedir?
Yayılma Mesajı ise, ilgili ülkenin Interpol’ü tarafından diğer ülke Interpol’lerine kırmızı bülten kriterleri çerçevesinde, yasa dışı kişilerin yakalanması adına gönderilen dağıtılmış teleks mektupları olarak anılmaktadır. kırmızı bülten çıkarılması zaman aldığından bu noktada herhangi bir gecikmeye mahal vermemek niyetiyle
Uygulamada aranan kişinin ülkesinde olduğunu kırmızı bülten veya yayma tebligatı ile tespit eden devlet, kişinin geçici olarak tutuklanmasını sağladıktan sonra gerekli görmesi halinde durumu arayan devlete bildirir ve talebin geri alınmasını ister. iade için iletilecek; bunun üzerine arayan devlet tarafından kişinin bulunduğu devlete iade talebi gönderilir.
Bülten Türleri Nelerdir?
Mavi Bülten
Kişilerin kimliklerinin tespit edilmesi ve hata faaliyetleri hakkında yardımcı bilgilerin toplanması amacı ile düzenlenen bültendir.
Yeşil Bülten
Suçlular ve suçlular hakkında uyarı ve istihbarat bilgilerinin üye ülkelere iletilmesini amaçlayan bir bültendir.
Sarı Bülten
Başta çocuklar olmak üzere kayıp kişilerin bulunmasına yardımcı olmak ve kimliği bilinmeyen kişilere kimliklerini kanıtlamak amacıyla düzenlenen bir bültendir.
Kara Bülten
Bulunan cesetlerin kimliklerinin tespit edilmesi amacıyla düzenlenen bültendir.
Turuncu Bülten
Emniyet teşkilatlarını, kamu kurumlarını ve uluslararası kuruluşları bilinmeyen silahlar, bomba paketleri ve güvenliği tehdit eden diğer tehlikeli unsurlar hakkında bilgilendiren ve uyaran bültendir.
Mor Bülten
Belirli ve özel bir yöntemle işlenen suçların detaylı bir şekilde anlatıldığı bülten türüdür. Bu şekilde üye ülkeleri bilgilendirmek, bu tür kabahatlerin işlenmesinde önleyici tedbirler almak ve aynı tür kabahatleri işleyen faillerle irtibata geçilerek yakalanmalarını sağlamak amacıyla hazırlanmıştır.
Interpol – BM Özel Bülteni
11 Eylül saldırıları sonunda kurulan El Kaide/Taliban Komitesi’nin terörle bağlantılı kişi, küme ve örgütlerin aranmasına yönelik olarak INTERPOL tarafından hazırlanan arama bültenidir.
İnterpol nedir?
Uluslararası Kriminal Polis Teşkilatı, Türk Uluslararası Kriminal Polis Teşkilatında, ülkeler arasında polis işbirliğini sağlamak amacıyla 1923 yılında kurulmuş bir kurumdur. INTERPOL, uluslararası olarak adlandırılan en büyük polis gücüdür ve Avusturya’da kurulmuştur. Örgütün merkezi Fransa’dadır. Örgüt, uluslararası düzeyde kabahatlerin önlenmesi ve bastırılması, sanıkların izlenmesi, bağlantılı oldukları kişilerle temaslarının tespit edilmesi, yakalanmaları, tutuklanmaları ve iadelerine kadar devam eden süreçlerin yürütülmesi ile ilgilenir. . Uluslararası kuruluş INTERPOL’e üye ülke sayısı bugün itibariyle 194’e ulaştı. Ajans; İngilizce, Fransızca, İspanyolca ve Arapça dilleri organizasyonun resmi dilleri olarak kabul edilmektedir.